Inca de la primele observatii facute asupra Soarelui, s-a observat ca acesta prezinta niste regiuni mai intunecate decat restul suprafatetei. Regiunile au primit numele de pete solare.
Primii care au observat pete solare au fost astronomii chinezi in anul 28 i.Hr. Acestia au reusit sa observe niste pete solare enorme, vizibile cu ochiul liber pe un Soare acoperit de praful unei furtuni. In anul 813 si in 1129 au mai putut fi observate, fara instrumente, pete solare.
Inca de la primele observatii facute asupra Soarelui, s-a observat ca acesta prezinta niste regiuni mai intunecate decat restul suprafetei. Regiunile au primit numele de pete solare.
pata solara |
Dupa inventia telescopului astronomii au inceput sa observe zilnic pete pe Soare si au remarcat ceva ciudat: existau ani cand petele solare erau numeroase si ani cand acestea nu existau. Au observat astfel ca numarul de pete varia mereu iar anii cand acestea erau cele mai mult se repetau la 11ani.
Aceasta variatie a petelor solare a primit numele de „activitate solara”.
Tot o data la 11 ani Soarele este lipsit de pete (sau aproape lipsit), in timpul minimului solar. Activitatea solara functioneaza asa: pentru un an sau doi Soarele este lipsit de pete; urmeaza doi ani cand numarul de pete creste si ajunge la maxim; timp de aproximativ doi ani numarul de pete este maxim dupa care activitatea incepe sa scada, ajungand la minin in aproximativ 5 ani.
Asa s-au desfasurat majoritaea ciclurilor solare, in afara de unele.
Acum ne aflam intr-o perioada de minim solar, minim destul de adanc, dupa cum ne arata observatiile. In anul 2008, 266 de zile au fost lipsite de pete solare (73% dintr-un an). O asemenea perioada s-a produs in 1913 cand timp de 311 zile Soarele a fost lipsit de pete.
Anul 2009 pare la fel de sarac in pete solare, până în iulie timp 142 de zile Soarele fiind lipsit de pete (77% dintr-un an).
Un minim solar dureaza, in medie, 458 de zile, dar acest minim a intrecut media: a inceput in 2004 si nu da semne de revenire.
In afara de numarul mic de pete, in aceasta perioada s-au mai intrecut cateva recorduri: cea mai mica valoare a presiunii vantului solar din ultimii 50 de ani si minim de stralucire a Soarelui din ultimii 12 ani.
Nu trebuie sa ne alarmam cand privim ultimele „performante” ale Soarelui, pentru ca activitatea acestuia isi poate reveni oricand.
Activitatea solara in ultimii 15 ani. Numarul de pete actual este 0. Credit: David Hathaway, NASA/MSFC |
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere