Din cate spun astronomii, la un interval de 11 ani, activitatea Soarelui atinge apogeul iar exploziile solare emit o cantitate imensa de radiatii. Cand aceste radiatii ating Pamantul apar probleme pentru oameni, de la cele de comunicatii prin satelit la cele legate de bolile cardiovasculare. Desi activitatea solara ar trebui sa fie la aceasta ora mica, Soarele se incapataneaza sa arda la capacitate maxima, lucru care i-a speriat pe astronomi. Au loc eruptii solare de o amploare fara precedent si pete intunecate pe suprafata astrului. Efectele pentru pamanteni sunt devastatoare, undele magnetice perturba aparatele electronice si comunicatiile prin satelit si amplifica bolile cardio-vasculare si nervoase, produc valuri de caldura fara precedent.
Eruptia a durat doua ore, timp in care o uriasa limba de hidrogen foarte fierbinte s-a ridicat din Soare. Evenimentul a putut fi observat din Europa, astronomii amatori captand imagini spectaculoase.
Eruptiile solare se produc in zonele unde campul magnetic este foarte puternic. De obicei particulele din care este formata plasma din Soare nu pot scapa de forta acestuia. Uneori insa, liniile de camp magnetic se rup (deconecteaza) pentru a se recombina. In acest rastimp materie este expulzata in spatiu.
Dupa cum se vede, norul de plasma fierbinte nu este indreptat direct inspre planeta noastra. Totusi, se asteapta, ca pe 15 aprilie, particule incarcate electric, aruncate in spatiu in urma acestei eruptii sa ajunga in preajma campului magnetic al Pamanului. O parte din ele pot ajunge in atmosfera pe la polii magnetici si pot produce aurore.
Pentru ca activitatea solara este in crestere, ne asteptam sa vedem din ce in ce mai multe asemenea fenomene spectaculoase.